Kaffirlime

Kaffirlime – eller combava – er en sitrusfrukt med intens duft som kan bringe tankene mot asiatisk mat. Den kan brukes i sterk karripasta, eller som smakstilsetting i middager (sauser ol.) i desserter, og til og med i bakverk. Den tåler ikke så sterk varme, så den kan bli harsk ved bruk på direkte varme ved steking, grilling ol.

I dag – rett opp i mot jul prøvde jeg en litt ny vri på en tradisjonell julekake. Jeg tok utgangspunkt i denne: http://www.tv2.no/gmn/wenche/oppskrifter/gammeldags-julekake-med-rosiner-752743.html  Jeg droppet halvparten av gjæren (det gjør jeg alltid), og tilsatte to teskjeer med kaffirlime pulver sammen med melet. En anelse asiatisk sitrus-smak er veldig kledelig. Prøv!

Ellers kan man lage en sukkerlake til å ha over fruktsalat, som blir aldeles nydelig. Da tar man et par vaniljestenger som du skraper ut frøene av sammen med et par tørkede skall av kaffirlime og koker det såvidt opp med litt vann sammen med en spiseskje brunt sukker. La trekke en stund over svak varme, og så avkjøles. Dette hever den kjedeligste fruktsalat til uante høyder!  Hvis du i tillegg drysser litt rosépepper i fruktsalaten, så har du en helt ny vri! kaffirlimesaus