Villpepper

madagascan-pepperHVORFOR VILLPEPPER

Vi smakte villpepper på Madagaskar først etter å ha bodd der i flere år, og syntes det smakte fantastisk godt. Når vi senere har lært mer om planten, om hvordan det høstes, og hva det kan brukes til, er vi overbevist om at det kan bli populært hos mange her i Norge. Siden det er flere positive sider ved denne eksporten også for lokalbefolkningen på Madagaskar, ønsker vi å gjøre en innsats for at dette skal bli kjent. Alle kjenner vaniljen fra Madagaskar, nå er det villpepperet sin tur!

HVORDAN DET VOKSERIMG_0961

Piper Borbonese finnes bare på Madagaskar, det det vokser kun vilt. Det er en ekte peppertype (ikke som rosépepper som er i familie med casew-nøtt-treet), og blir kalt voatsiperifery. Det finnes ikke i store mengder, og det er vanskelig tilgjengelig der det vokser mange meter oppe i høye lianer i regnskogen. Vanlig pepper – som også er av en spesiell kjent kvalitet fra Madagaskar – høstes det ca 3500 kg av i året, men årlig høst av villpepper er anslått til å være 1500 kg. Det forteller noe om hvor ekslusivt dette er. Siden det vokser så langt oppe i lianene er det fristende å trekke i lianen for å slippe å klatre. Dette ødelegger treet, derfor ønsker vi å stimulere til at dette høstes og eksporteres på en bærekraftig måte. Vår leverandør garanterer dette, og har oppfølging for å forsikre seg om at høstingen blir gjort forsvarlig. Ved at de som høster også kan regne med faste oppdrag vil de også gjøre hva de kan for å sørge for at det kan høstes årlig og at de ikke mister livsgrunnlaget. Dersom lokalbefolkningen får se verdien av denne naturressursen vil man få en enorm drahjelp til å bevare den truede regnskogen på Madagaskar. Å promotere villpepper vil derfor være med på å beskytte regnskogen.

BEARBEIDING

Villpepper finnes i tre typer: Vanlig villpepper, rød villpepper – som er den aller beste kvaliteten av villpepper – og hvit villpepper. Høstningstidspunktet er forskjellig for hvit og vanlig villpepper, og også behandlingen er forskjellig. Hvit villpepper er pepper lagt i bløt, hvor skallet er fjernet, og bare den indre delen tørkes. Dette gir en ganske annen smak enn vanlig villpepper. Bruksområdet til hvit villpepper er de samme som for hvit pepper.

Siden pepperet bare vokser vilt i regnskogen er det selvfølgelig så økologisk som det kan bli. All villpepper tørkes og sorteres og pakkes i støre kvanta på Madagaskar. Vi pakker det i mindre pakker og merker det her. Det brukes ingen former for kjemikalier eller bestråling på veien fram til det kommer i bruk hos deg.

Holdbarheten på hel pepper er svært lang. Dersom det oppbevares mørkt og tørt skjer det ikke merkbar forringelse før etter 5 år.

BRUK OG SMAKIMG_1422 (2)

På Madagaskar har villpepper forundelig nok ikke vært særlig i bruk. Lokalbefolkningen i nærheten av der det vokser har malt det inn i pølser, men bruker generelt lite krydder i maten. De bruker gjerne den kruttsterke gassiske chili´en (pilipili) som tilbehør, men har lite krydder i maten når den kokes. På de fineste restaurantene vil man nå kunne finne villpepper i noen retter, til stor glede for matbevisste gjester og turister. Villpepper selges nå noen få steder i Europa og USA, og gourmetmarkedet har begynt å oppdage det. Gjør et  nettsøk på tsiperifery, og du vil se at dette er på vei inn i gourmetverden. (Vi liker aromaen så godt at vi også selger 100 % naturlig dusjgele med villpepper…)

Villpepper kan brukes til alt man bruker pepper til, men har i tillegg flere bruksområder fordi det ikke er så sterkt som vanlig pepper (piper nigro). Villpepper har hint av sitrus, nøtter og jord, og gjør seg selvfølgelig godt på alt kjøtt, kanskje særlig lysere kjøttretter. Pepperet har selv om det ikke er veldig sterkt, den egenskapen at det forsterker smaken i maten generelt. (Dette er en kjent egenskap ved all pepper, men siden den er såpass sterk vil mange mene at det sterke tar for mye plass). Også salt øker intensiteten i smaksopplevelsen, men vi får i oss alt for mye salt i vårt kosthold. Mange bruker mye piffikrydder, som har mye salt i seg, og også mye natriumglutamat. Natriumglutamat trigger smaken av umami, og dette finnes mye av i ferdigmat. Det er stor tvil om helsevirkningene av dette stoffet. Det er forbudt brukt i barnemat, men mange får i seg mye av det fra tidlig barndom gjennom soyasaus og piffikrydder. Her kan altså villpepper brukes i stedet! Barna elsker det!

Noen gourmetkokker som vi har latt prøve dette krydderet bruker det i nær sagt all slags mat for å fremheve smakene. Se denne oppskriften på kandiserte gulerøtter fra Oliviers.Eller gjør pepper til hovedrett med denne enkle spaghettioppskriften. (Bare bytt ut nykvernet pepper med hele eller grovknust villpepper). Matbloggen «kulinarisk fanatisme» bruker den i hjemmelaget fiskegrateng.(Akkurat denne vil faktisk være enda bedre med hvit villpepper, som går spesielt godt med muskat og i hvit saus!)

Prøv også å kværne litt villpepper over et knekkebrød med cottage cheese og litt eple!

Sett kværna med villpepper på bordet, og la alle lukte og smake, og bruk rikelig med god samvittighet for helsa, for regnskogen, og for økonomien.

Gi oss dine oppskrifter med villpepper og få produkter fra villpepper.no. Post dem på vår FB-side